Copyright Quantica720. All Rights Reserved.

Abordari holistice in combaterea stresului, interviu cu Costel Coravu, Specialist Coaching

https://www.money.ro/stresul-boala-secolului-21-abordari-holistice-in-combaterea-stresului/

Cum poti depasi starea de stres ? Ce poti face atunci cand ai senzatia de „burnout”/suprasolicitare ?

Iata doua intrebari care apar (din pacate) din ce in ce mai frecvent in contextul vietii „moderne” , caracterizata prin viteza si „bombardament” informational.
Inainte de a explora raspunsuri posibile la aceste doua intrebari, as indrazni sa reformulez intrebarile in sensul: cum sa faci sa nu ai stres (chiar in circumstante provocatoare) ? Cum/ce sa faci pentru a nu ajunge in starea de epuizare/”burnout” ?
Simplificand lucrurile, raspunsul la aceste doua ultime intrebari (legate de domeniul preventiei) este unul singur: cumpatarea sau dreapta socotinta. Iar unul din instrumentele care pot sprijini un astfel de context este „contractarea” sau altfel spus „negocierea” conditiilor in care esti solicitat/iti propui sa faci anumite actiuni. De ce nu fac oamenii asta in mod obisnuit ? Este o alta discutie, care este legata de felul in care ei gandesc despre a „refuza” pe cineva sau despre presupusele consecinte nedorite ale unui eventual refuz.

Revenind la primele doua intrebari, va propun sa luam pe rand:

Starea de stres/neliniste este legata de frica unor presupuse consecinte nedorite ale anumitor actiuni/situatii/circumstante. Asta inseamna ca este cauzata de un anumit fel de a gandi despre realitate.
Raspunsul/solutia pe care v-o propun (testata pana acum pe mii de persoane) este conectarea la realitate. Si anume descrierea „obiectiva” a circumstantelor/faptelor care sunt parte a situatiei in cauza. Iesirea din capcana „iluziei” si racordarea la realitate este dificil de facut de unul singur. Cel mai bine si mai eficace se face prin intermediul unui specialist in domeniu.
Starea de epuizare este cauzata in schimb de asumarea unui numar exagerat/disporportionat de activitati (in raport cu capacitatile psihomotorii personale), motivata fie de dorinta de a „dovedi” ceva cuiva (inclusiv siesi) fie de frica de a nu „supara” pe cineva (cu consecintele nedorite asociate).
Solutia pe termen scurt/de avarie este „oprirea” pentru o anumita perioada de timp a oricaror activitati similare cu cele de pana atunci, pana cand este cat de cat restaurata capacitatea psiho-motorie. Concomitent cu aceasta oprire, pot fi efectuate abordari medicale sau paramedicale, care sa sustina/grabeasca procesul de recuperare.

Solutia pe termen lung este in primul rand modificarea modului de a gandi, a convingerilor proprii legate de perceptia despre sine sau despre altii/cele din jur. Si cum de obicei este dificil ca cineva sa le constientizeze de unul singur, este nevoie de un sprijin specializat acordat de un specialist.

Distribuie:
Ce spun pacientii nostri despre serviciile Quantica720°
Loading…