Copyright Quantica720. All Rights Reserved.

Ai grija de sanatate atunci cand lucrezi de acasa!

Cel mai bine este sa previi problemele.

Lucrul de acasa nu e atat de comod si de simplu pe cat pare. Cei care nu au un birou adecvat, un scaun ergonomic si o pozitie corecta se pot alege cu mari dureri de spate ori le pot agrava pe cele deja existente. Iar in aceasta perioada, sa-ti faci investigatii in cabinete medicale sau sa mergi la recuperare e o misiune aproape imposibila. Cel mai bine este sa previi problemele.

De acum, lucram de acasa! Anuntul, facut poate chiar de pe o zi pe alta, i-a luat pe multi romani prin surprindere. Printre atatea lucruri care trebuiau puse la punct, nimeni nu a mai stat sa-si bata capul cu un aspect aparent minor: amenajarea biroului. Fiecare a incropit un mic spatiu de lucru, s-a asezat pe ce a gasit si s-a pus pe treaba. Unora li s-a parut chiar mai placut si mai comod sa stea cu laptopul in brate pe fotoliul preferat. Dar, sa stai intr-o astfel de pozitie ore in sir iti va afecta grav coloana. „Daca monitorul e mai jos de nivelul ochilor, ai tendinta sa tii capul aplecat, vei pune presiune pe zona cervicala si pot aparea dureri. Daca lucrezi din pat, de pe canapea sau de pe un scaun obisnuit, coloana nu va sta in pozitie dreapta, iar in decurs de cateva ore pot aparea dureri lombare”, avertizeaza dr. Codruta Cioponea, medic specialist reabilitare medicala, medicina fizica si balneologie, expert in recuperare musculo-scheletica.

Solutii in cazul durerilor de spate

Nu orice durere de spate care persista inseamna hernie de disc. De cele mai multe ori, durerile sunt cauzate de suprasolicitarea musculaturii paravertebrale. „Pentru a intelege mai usor, eu le explic astfel pacientilor mei: incercati sa tineti pumnul strans o zi intreaga, apoi, seara, sa il desfaceti. Normal ca va fi intepenit si veti avea dureri. Exact acelasi lucru se intampla si la nivelul musculaturii care sustine coloana. Avem ore in sir aceeasi pozitie si, in momentul in care ne ridicam si shimbam pozitia, musculatura se decontracta”, spune medicul.

Cand sa te ingrijorezi

In primul rand e necesar sa aveti un scaun de birou ergonomic, flexibil, cu sezut si spatar ajustabile, iar miscarea lui sa fie in sincron cu miscarea naturala a corpului. Practic, scaunul trebuie sa se miste in permanenta, tinandu-ti corpul intr-un suport dinamic. Intr-un astfel de scaun, spatele trebuie sa fie drept, lipit de spatar, talpile pe sol, unghiul soldurilor si al genunchilor de 90 de grade, capul inainte, niciodata aplecat mai mult de 10 grade, iar monitorul trebuie sa fie in dreptul ochilor.

Nu ati avut timp sa va achizitionati un astfel de scaun (care, de altfel, trebuie probat in magazin, nu cumparat online)? Atunci puteti sta pe o minge de yoga (se poate comanda mai usor de pe internet, daca nu aveti). „Este mult mai buna decat orice scaun fix din bucatarie sau din living. Ea te atentioneaza cand nu mai stai comod si trebuie sa-ti schimbi pozitia, poti face miscari in lateral, poti tine spatele drept. In felul acesta, activezi musculatura profunda paravertebrala si previi riscul aparitiei durerilor de spate”, adauga dr. Codruta Cioponea, medic la Quantica720. Atentie! Mingile acestea sunt si ele pe marimi (S, M, L), adaptate pe inaltime. Cand stati pe ele, talpile trebuie sa fie relaxate pe podea, cu unghiul genunchiului de 90 de grade.

Un alt lucru important pentru a preveni durerile de spate este sa luati pauze de 5 minute pe ora, in care sa va ridicati, sa faceti cativa pasi prin casa, sa va dezmortiti. ”Daca va doare regiunea cervicala, faceti exercitii de stretching, ridicand mainile si umerii in sus, aliniind gatul cu restul coloanei. Daca va doare zona lombara, cel mai simplu exercitiu este sa va intindeti pe o suprafata mai dura, lasati corpul relaxat si coloana sa se indrepte, apoi duceti ambii genunghi la piept. Se realizeaza astfel o delordozare a coloanei vertebrale, se intinde si se detensioneaza musculatura paravertebrala”, precizeaza medicul.

Cand sa te ingrijorezi

In aceasta perioada, putem merge la medic doar pentru urgente. Consultatiile simple se pot realiza, mai nou, si online. Exista platforme medicale unde te poti programa la o consultatie virtuala, exista inclusiv programe de kinetoterapie generala (pe youtube) sau adaptata (pe site-urile centrelor medicale de profil). Trebuie sa mergeti la medic pentru investigatii suplimentare, de tipul radiografie sau RMN, in cazul unei hernii de disc. „Semne de ingrijorare sunt durerile ascutite care coboara ca un fir electric pe picior, senzatia de amorteala sau lipsa de forta (simti ca-ti „scapa” piciorul, nu poti urca scari)”, atrage atentia specialistul. Tratamentul durerilor de spate si chiar al herniilor de disc este, de cele mai multe ori, nechirurgical. Consta in fizioterapie, exercitii medicale, antiinflamatoare, medicatie impotriva durerii sau de protectie a radacinii nervoase, infiltratii epidurale cu cortizol sau cu plasma imbogatita cu trombocite.

Distribuie:
Ce spun pacientii nostri despre serviciile Quantica720°
Loading…